Published: 10/4/2019 3:27:46 PM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about Toleranzia AB: Toleranzia kommer börja utveckla den nya läkemedelskandidaten TOL3 - vd

Forskningsbolaget Toleranzia presenterades av vd Charlotte Fribert vid Sedermeradagen i Göteborg på fredagen.

Bolaget utvecklar läkemedelskandidater för behandling av autoimmuna sjukdomar och har utvecklat en plattformsteknologi med fokus mot muskelsjukdomen myastenia gravis. Teknologin kan även användas i områden som diabetes och multipel skleros. Autoimmuna sjukdomar är en folksjukdom som drabbar 24 miljoner människor enbart i USA.

Det finns 200 000 patienter som lider av myastenia gravis i USA och Europa, vilket innebär att det är en så kallad särläkemedelssjukdom. Ett räkneexempel ger bolaget en potentiell försäljning med en toppnivå på 1 miljard dollar.

Toleranzia meddelade en timme före presentationen att bolaget genomför en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna på initialt 18,6 miljoner kronor. Bolaget emitterar även teckningsoptioner som i ett senare skede kan tillföra ytterligare 9,3 miljoner kronor. Nyemissionen är helt säkrad.

Kapitaltillskottet ska användas för att för att skala upp tillverkningen av läkemedelskandidaten TOL2 och förbereda för en klinisk fas I/IIa-studie. En sådan studie kostar i runda tal omkring 20 miljoner kronor, säger Charlotte Fribet.

Toleranzia har ingått ett avtal med den spanska kontraktstillverkaren 3P Biopharmaceuticals i syfte att framställa läkemedelskandidaten TOL2 i industriell skala.

Bolaget kommer att börja utveckla den nya läkemedelskandidaten TOL3 mot en annan autoimmun sjukdom. Mer information kommer vid ett senare tillfälle, säger Charlotte Fribert.

"Vi har bockat av ett antal viktiga milstolpar", avslutar Charlotte Fribert.

Read more about Toleranzia AB