Published: 8/27/2021 8:57:27 AM

This is a news from the news agency Direkt Disclaimer


Direkt about Bioextrax AB: RES -3 MLN KR 2 KV, UTVÄRDERINGAR "UTVECKLAS SNABBT"

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Spotlight-noterade Bioextrax, verksamt inom industriell bioteknik och uppmärksammat som en av veckans största kursrusare, redovisar ingen omsättning och ett resultat på -3 miljoner kronor (-1,5) i andra kvartalet.

Bioextrax tog i måndags ett första globalt 25-årigt licensavtal med Full Cycle Bioplastics, som enligt bolaget har potential för årliga miljardintäkter från 2026. Aktien rusade med över 100 procent den följande handelsdagen. Ytterligare ett antal utvärderingsavtal "utvecklas snabbt" och har hittills genererat "mycket positiv respons", enligt vd Edvard Hall.

"Dialog har nu påbörjats kring hur det fortsatta samarbetet och kommersialiseringen ska utformas", skriver han om den nordamerikanska producent av djurfoder som testar Bioextrax teknik för utvinning av protein till djurfoder från fjädrar.

I det gångna kvartalet har också Bioextrax genomfört företrädesemissionen som övertecknades till teckningsgraden 319 procent och fyllde kassan med cirka 12 miljoner kronor.

"Kapitaliseringen har genomförts med syfte att kunna möta den tilltagande efterfrågan på våra teknologier och vår ambition att sätta en standard på den nu växande PHA-marknaden", skriver Edvard Hall.

Därtill avser Bioextrax expandera organisationen, utöka patentportföljen samt säkerställa tillgång till mer omfattande produktionsutrustning. För närvarande arbetar bolaget med att anställa "ett antal seniora personer".

För affärsområdet PHA-bioplast spås de kommande 12 månaderna att bli "mycket spännande", enligt vd:n.

"Vi ser att många existerande och potentiella partners har påbörjat eller planerar för en snabb kapacitetsökning inom en snar framtid. Det är vid en utökad produktion som kostnadsfördelarna med Bioextrax patenterade teknologi tillsammans med de miljömässiga fördelarna blir relevant och avgörande. Vi vill bli branschstandard inom extraktion av PHA, och det är därför viktigt att vi fortsätter hålla tempo i utvärderingar och att ingå kommersiella avtal med kunder som planerar för storskalig kommersiell produktion av PHA", skriver Edvard Hall.

"Licensavtalet med Full Cycle Bioplastics är en validering av relevansen hos vår extraktionsmetod. Medan vi hjälper dem att installera och skala upp vår teknologi, arbetar vi vidare med pågående och nya utvärderingar med andra potentiella kunder. Ett exempel är samarbetet med ett av världens tio största kemiföretag, som vi kommunicerade 29 juli. Kemiföretaget har sedan en tid bedrivit utvecklingsarbete kring bioplasten PHA. Arbetet har dock avstannat då extraktionssteget har visat sig vara för dyrt för att möjliggöra kommersiell produktion, varför de har vänt sig till Bioextrax för utvärdering av vår teknologi", skriver Edvard Hall.

"Jag har tidigare kommunicerat att vi under 2021 kommer att få vårt kommersiella genombrott. Avtalet med Full Cycle Bioplastics är ett första steg i den riktningen. Men vi har bara påbörjat vad jag tror kommer att bli en fantastisk resa", summerar vd:n.



                    
                

Read more about Bioextrax AB