Reports

Published: 2020-05-05 09:00:00

Bahnhof AB: Bahnhofs delårsrapport Q1 2020

REKORD! 

Vinst: 41 Mkr +31 procent! (jämfört Q1 2019) 

Omsättning: 350 Mkr +14 procent (jämfört Q1 2019)

Coronaeffekten = ökad försäljning

• Stort antal beställningar & uppgraderingar av nät 
• Företag köper säkra lösningar för distanstjänster/hemarbete 
• Ökning molntjänster & säker lagring 
• Stabilt positivt kundintag privat- kunder öppna nät & BRF

Det första kvartalet 2020 i sammanfattning

Omsättning: 349,5 Mkr (306,3 Mkr) 
Resultat före avskrivningar (EBITDA): 54,1 Mkr (42,8 Mkr) 
Rörelseresultat (EBIT): 41,0 Mkr (31,4 Mkr) 
Resultat efter skatt: 32,7 Mkr (25,2 Mkr) 
Resultatet efter skatt per aktie: 0,30 SEK (0,23 SEK) 
Rörelsemarginal: 11,7% (10,3%)
Föreslagen utdelning: 60 öre per aktie (55 öre) 
Siffror inom parentes avser det första kvartalet 2019

Rekordresultat!

Det första kvartalet 2020 är det bästa i Bahnhofs historia. Rörelseresultatet förbättras med 31 procent jämfört med samma period år 2019 till 41 Mkr, vilket också är ett nytt rekord. Tillväxten är stabilt positiv, och omsättningen ökar i jämförelse med första kvartalet 2019 med 14 procent till 350 Mkr.

Kvartalet är ur ett ekonomiskt perspektiv ett kvitto på att tidigare genomförda investeringar ger resultat. Bahnhofs försäljning påverkas heller inte negativt av coronakrisen. Tvärtom ser orderingången god ut i mars, samt även i början av det andra kvartalet.

Företagskunder beställer uppgraderingar av befintliga nättjänster, där man säkrar upp sin verksamhet med högre hastigheter och bandbredd. Bahnhof säljer också säkra krypterade distanslösningar, som knyter ihop företagens egna kontorsnät med de anställdas hemarbetsplatser.

På privatsidan tar Bahnhof nya marknadsandelar. Tillväxten är stabilt positiv, med februari som den sämsta månaden och mars som den bästa. Den sista mars har Bahnhof totalt 364 347 privatkunder, vilket är en nettoökning av kundbasen med 7138 hushåll under det första kvartalet.

I tävlan med samtliga operatörer fick Bahnhof i mitten av februari (på Telekomgalan) priset "Årets bredbandsoperatör". Utnämningen grundades uteslutande på omdömen från kunderna själva.

Under det första kvartalet förvärvar Bahnhof i stort sett samtliga aktier i Elementica. Projektering av datacentret i Stockholms innerstad, som kommer att bli ett av norra Europas största beräkningskluster, fortsätter enligt plan med konstruktionsritningar och förberedande markarbeten. Projektet genomförs i nära dialog med Stockholms stad och Ellevio.

Den finansiella situationen är mycket god. Den sista mars är likvida medel i Bahnhof 260,5 Mkr (293,7 Mkr). Kassaflödet för perioden är visserligen negativt med -45,5 Mkr (11,2 Mkr), men det hänger i huvudsak samman med förvärvet av aktierna i Elementica. De totala investeringarna för perioden är 79,3 Mkr.

Den välfyllda kassan skapar handlingsfrihet. Här finns utrymme både för potentiella förvärv, med de möjligheter som kan uppstå i en svagare konjunktur, och att göra egna investeringar i ny teknik.

Årets utdelning, med avstämningsdag den 14 maj 2020, ligger fast och kommer att vara 60 öre per aktie. Det vill säga totalt 65 miljoner kronor.

Prognos år 2020

Bahnhofs prognos för helåret 2020 är en omsättning på 1,5 miljarder kronor och ett rörelseresultat (EBIT) på 180 miljoner kronor. Tillväxten kommer att vara organisk utan tillskott av kapital eller utspädning av aktier. Vi utesluter samtidigt inte strukturaffärer eller etablering inom nya affärsområden som kan ge positiva effekter.

Coronakrisen
Pandemin kan potentiellt få negativa effekter i ett senare skede genom kundförluster, och vikande efterfrågan till följd av en försämrad konjunktur i omvärlden.

Men samtidigt möts negativa effekter av en ökad efterfrågan på digitala tjänster, och behov av högre kapacitet i näten, samt beställningar av krypterade och säkra lösningar för distansarbete.

Mot bakgrund av detta ser vi i dagsläget inga skäl till att förändra vår positiva syn. Vi bibehåller därför angiven prognos för helåret 2020. Det innefattar även Bahnhofs grundläggande filosofi om att vara ett bolag som har en väl tilltagen finansiell buffert, och därmed kan stå fast vid angivna utfästelser om utdelning. Bahnhof har heller inte för avsikt att genomföra några permitteringar.

Bahnhofs affärsvision
Bahnhof ska vara en internationell moln- och internetaktör som erbjuder säker, klimatsmart och innovativ kommunikationsteknik för företag och privatpersoner. Inom några år ska Bahnhof vara en av de stora nordeuropeiska aktörerna inom telekom, där siktet är inställt på den globala marknaden för kommunikations- och molntjänster.

Bahnhofs styrka är kombinationen av innovationer och nytänkande, som förenas med en kostnadsmedveten och organisk tillväxt. Vi är offensiva, rörliga och vi tar tillvara alla möjligheter som följer av tekniska landvinningar.

Bahnhof bygger egen infrastruktur, men samarbetar även med andra aktörer. Bahnhof sätter människan i centrum. Vi värnar om individen och friheten på nätet. Strategiskt är våra kärnvärden nätneutralitet, kommunikationsfrihet och rätten till ett privatliv.

Detta är för oss inte tomma ord. Bahnhof står upp för våra kunder, och vi tar ställning även i kontroversiella frågor. Vi är övertygade om att dessa principer, kommer att bära oss framåt, även ur ett större och globalt perspektiv!

Företagsmarknad

Totalt svarar Bahnhofs företagsaffär för 116 Mkr (108 Mkr) av Bahnhofs omsättning under det första kvartalet 2020. Målet för år 2020 är att kraftigt växa företagsdelen med nät- och molntjänster som utgår från något av våra datacenter.

Coronakrisen sätter sin prägel på kvartalet. Vi har snabbt styrt om vilka tjänster vi satsar på. Bahnhof är nu helt fokuserad på att med tekniska lösningar hjälpa våra kunder att klara sig igenom krisen på bästa möjliga sätt.

Från och med mars ökar beställningarna på rena nättjänster, som till exempel uppgraderingar av kapacitet med högre hastigheter och bandbredd. Men vi säljer också ett stort antal lösningar som medger säkert hemarbete. Bahnhof har färdiga paketlösningar som innefattar krypterade VPN-länkar och intuitiva videolösningar för distansmöten.

Efterfrågan på utrymme i våra datacenter ökar också. Vi har ett antal operatörer och andra större kunder som riktar egna digitala tjänster mot slutkunder. Nu väljer dessa att i sin tur uppgradera sin nätkapacitet, samt bygga ut existerande tekniklösningar med ännu fler rackskåp.

Under kvartalet påbörjar Bahnhof lanseringen av ett antal nya molntjänster, som framöver ytterligare kommer att växa bolagets affär. Strategin är att attrahera både inhemska och internationella kunder, som värdesätter datasäkerhet.

Tekniskt satsar vi på moln och serverlösningar som bygger på öppna standarder. Våra tjänster låser aldrig in kunderna i slutna ekosystem. Vi har helt skalbara serverplattformar, som främst drivs med OpenStack.

Bahnhof kan genom vår teknik erbjuda stora tekniska lösningar som inte är i händerna på kinesiska eller amerikanska molnjättar. Vi driver all infrastruktur och tjänster i Sverige, med svenska regler och svensk datasäkerhet.

Privatmarknad

Totalt har Bahnhof 364 347 privatkunder den sista mars 2020. Det är en nettotillväxt under det första kvartalet med 7138 nya hushåll, som har valt någon av Bahnhofs snabba fibertjänster.

Tillväxten är stabilt positiv, med februari som sämsta månad, och med mars som den bästa under perioden. Kundtillväxten under inledningen av det andra kvartalet visar också på en fortsatt hög efterfrågan.

Operativt drivs vår egen verksamhet i stort sett genom distansarbete. Hela Bahnhofs kundtjänst (både i Borlänge och Umeå) jobbar alltsedan mars på distans, där samtliga system drivs via krypterade länkar mellan medarbetarna, och de system som krävs för att leverera våra tjänster.

Det är egentligen en väldigt snarlik lösning vi erbjuder som tjänst till våra företagskunder. Tanken är att alla så friktionsfritt som möjligt ska kunna driva verksamheten från hemmet. Vi säljer kort sagt samma lösning som vi använder själva.

Vi har under coronakrisen, i samarbete med utvalda aktörer där så har varit möjligt, kommit med kostnadsfria uppgraderingar av bandbredd till privatkunder. I det här sammanhanget skulle vi gärna se ännu fler nätägare som vill vara med och bidra till att hålla Sverige igång.

Hemmakarantän förutsätter blixtsnabb tillgång till innehållstjänster med strömmad media. Hela vårt nät är byggt för just detta, och vi kan expandera utan några begränsningar. Trafikmönster för perioden visar att nätet nu utnyttjas fullt ut även dagtid vardagar. Det som tidigare mer var toppar på helgkvällar, har i viss utsträckning blivit vardag. Bahnhof har ingen som helst kapacitetsbrist, och vi är glada över att vårt nät är dimensionerat för att distribuera enorma datamängder.

Elementica

Målet med Elementica är att med ny teknik bygga ett av världens mest klimatsmarta och storskaliga beräkningskluster för AI och molntjänster. Anläggningen – det här är något utöver det vanliga och långt mer än ett traditionellt datacenter - kommer att uppföras på fastigheten "Starkströmmen 1"i Stockholms innerstad.

Målgruppen är allt från utländska molntjänster som vill etablera sig med bästa möjliga nätmässiga förutsättningar, till stora svenska företag som driver IT-tjänster och lagring i egen regi. Men också storskaliga forskningsprojekt där AI kommer att spela en viktig roll.

En strategisk kundgrupp i sammanhanget är offentlig förvaltning, där såväl juridiska frågetecken runt utländska molnjättar, som en uttalad vilja att stärka svensk egen teknisk förmåga och beredskap på IT-området blivit allt mer kritisk.

Elementica har dessutom stora synergieffekter med Bahnhofs övriga IT-tjänster, och öppnar för en värdetillväxt genom inbrytningar på nya områden. De molntjänster som nu byggs i Bahnhof (med redan genomförda investeringar) kan inkorporeras i den nya anläggningen.

För närvarande pågår dels förberedande markarbeten med pålning och schaktning, dels färdigställande av konstruktionsritningar på detaljnivå. Avsikten är att om inget helt oförutsett inträffar, påbörja själva bygget före utgången 2020.

Projektet har stora synergieffekter med Bahnhofs övriga IT-tjänster, och öppnar för värdetillväxt genom inbrytningar på nya områden. De molntjänster som nu byggs i Bahnhof (med redan genomförda investeringar) kan även inkorporeras i den nya anläggningen.

Ägarmässiga förändringar i Elementica under kvartalet
Bahnhof AB äger per den sista mars 99,52 procent av aktierna i Elementica Data Center Construction AB. Drygt 97 procent av över 1500 olika ägare har accepterat en fastställd köpeskilling på 22 kr per aktie, jämte 1 krona i premie.

Den kvarstående restposten på knappt 0,5 procent av aktierna kommer att bli föremål för tvångsinlösen. Den består i huvudsak av ägare som inte svarat, och som det inte gått att få tag i. Inlösen till högst 23 kronor kommer dock att ske först efter att den juridiska processen med skiljenämnd fullt ut är avgjord. Det innebär att utbetalning till de kvarstående ägarna först kan ske senare, vilket kan vara i slutet av året. Övriga 97 procent av ägarna har redan fullt ut erhållit sin likvid.
 

VD har ordet

När var man är sin egen statsepidemiolog, känns det passande att börja med ett stämningsfullt citat från en av Edgar Allan Poes mest kända noveller från år 1842, "Röda dödens mask".

"Han hade kommit som en tjuv om natten. Och nu sjönk den ena efter den andra av festdeltagarna ned i de blodbestänkta salar där de nyss förlustat sig, och var och en dog i fallet och behöll den ställning han eller hon intagit i dödsögonblickets fasa. Och pendeln i ebenholtsuret stannade när den sista av de muntra gästerna gav upp andan. Och trefotens flammor slocknade. Och mörkret och förruttnelsen och Röda döden härskade oinskränkt över allt."

Novellen utspelar sig i ett medeltida Italien som är plågat av en dödlig farsot. Den listige fursten Prospero försöker undkomma pesten genom att förskansa sig och adeln bakom höga murar i sitt slott, i något som skulle kunna kallas "lockdown".

Men sen gör han misstaget att bjuda in till en flott maskeradbal, utan att gästerna är flockimmuna. När den ansiktslöse "Röda döden" till sist knackar på, blir smittkurvan inte längre platt, och festen slutar mindre angenämt.

Låt mig då påpeka - detta hade aldrig hänt om Prospero haft bredband! Det går att upprätthålla nöjen, kontakter, sociala möten, shopping, skola, jobb och forskning via nätet. Man kan göra rätt mycket utan fysiska möten. Om man inte kan gå på festlig maskeradbal, så kan man åtminstone avnjuta "Let's dance" via strömmad media.

Min avsikt är nu inte att vara raljant. Coronapandemin är en tragedi som trasar sönder tillvaron för miljarder människor. Den är inte bara ett existentiellt hot med död och elände, utan också något kan sluta med depression av 1930-tals modell.

Hela världen kan implodera i ett ekonomiskt svart hål där banker går i konkurs och företag och jobb försvinner. I nästa fas upphör demokratin, tekniken blir enbart ett totalitärt verktyg, kriget kommer och livet i sin skörhet präglas av ett evigt tillstånd där rädsla urholkar själen.

Jag delar inte den synen! Nu gäller det att kavla upp ärmarna och bjuda motstånd på alla sätt som går. Det behövs helt enkelt lite djävlar anamma med mer fighting spirit, och mindre Krösa-Maja.

Här gör vi operatörer skillnad! Vi jobbar stenhårt för motsatsen till "lockdown". Vår uppgift är att hålla igång maskineriet under en svår tid. Vi som driver kommunikationstjänster är det digitala kittet som ska hålla ihop företag och folks vardag.

I Sverige har vi riktigt bra bredband. Vi har krigat om kunderna i decennier på en i stort sett avreglerad marknad. Konkurrensen har lett till blixtsnabbt bredband, nya innovationer, lägre priser och hög driftsäkerhet.

Inget av detta har vuxit fram automatiskt. Driftsäkerhet och nya tjänster uppstår inte bara för att en myndighet viftar med ett papper om "robusta nät". Hög tillförlitlighet på IT-området är istället en effekt av en fungerande konkurrens på marknaden.

Bahnhof bygger riktigt bra och driftsäkra tjänster som vi säljer till våra kunder. Den operatör som inte kan leva upp till goda SLA-avtal försvinner, genom att ingen vill betala för bredband som är instabilt och inte fungerar.

Om man menar allvar med att stärka svensk beredskap så måste man ytterligare förbättra förutsättningarna för konkurrens. Det kräver i sin tur en förståelse för var innovationer sker. Det är i "koden", i de tjänster som transporteras i näten, som utvecklingen går snabbast.

Ska vi komma framåt som liten och exportberoende nation gäller det att snabbt komma först ur startblocken med innovativa tjänster. Då måste staten se över sin dubbla roll på bredbandsmarkanden.

Infrastruktur (själva fibern och kanalisationen i backen) bildar nästan alltid naturliga monopol. Just därför krävs det ett synsätt där vägnätet blir tillgängligt för alla, på lika villkor.

Det finns ingen logik i att staten ska äga bolag som ägnar sig åt att sälja tjänster till slutkunder på bredbandsmarknaden. Då sitter man på två stolar. Det är ungefär som att Trafikverket skulle få för sig att själv starta egen taxirörelse, och sen straffbelägga konkurrerande Uber för att de har uppfunnit en smartare app.

I skuggan av coronakrisen är det dags för ett rejält omtag! Nu finns stora säkerhets- och försvarspolitiska skäl att förändra spelplanen. Sverige behöver omgående stärka beredskapen, och då är det rimligt att man tar nya grepp om själva den fysiska infrastrukturen (på det som kallas lager 1 nivå).

Är det verkligen statens uppgift att elda upp miljardbelopp på att köpa rättigheter till champions league? Hade en vanlig hårt arbetande IT-entreprenör tänkt ut den affären, så hade hen belagts med näringsförbud.

Och är det rimligt att staten ska äga kommersiella innehållstjänster vid sidan av public service? Det är nästan lika dumt som när Comhem fick för sig att lansera Tivo.

Riv av plåstret! Skrota Telia i dess nuvarande form! Dela bolaget i två delar. Behåll den fysiska infrastrukturen i statlig ägo (låt oss kalla det vägnätet). Avyttra sen alla de delar av Telia som säljer slutkundstjänster till privatpersoner och företag.

Bahnhofs första kvartal, det ekonomiska resultatet

Jag måste ju börja med ytterligare en osökt litterär referens till 1800-tals författare. Jag tänker på Robert Louis Stevensson, som är mest känd för den härliga äventyrsromanen "Skattkammarön". Men hans roman "Dr Jekyll och Mr Hyde", är mer pricksäker för att beskriva Q1 2020. 

Det första kvartalet lider av en kraftig schizofren personlighetsstörning. Årets inledning är i allt väsentligt traditionell. Men sen gör "Mr Hyde" entré i form av coronaviruset, som ändrar förutsättningarna för hur vi jobbar och vilka tjänster vi fokuserar på.

Ekonomiskt påverkas kvartalet inte av coronakrisen. Det är god orderingång även under mars och i början av april. När hela samhället måste styra om till att jobba på distans, växer helt enkelt efterfrågan på digitala tjänster.

Det är såklart roligt att vi lyfter hela Bahnhofs resultat till ett nytt rekord, med ett EBIT på 41 Mkr. Det är en förbättring med över 30 procent jämfört med samma period 2019. Bakom de fina siffrorna ligger hårt arbete, innovationer och tidigare investeringar i nya teknikplattformar.

Det känns ändå lite olustigt att ropa "Hurra!", i en tid som är så mörk och svår för många. Men det går inte att bortse från att vi tillhör en bransch som är mer behövd än vanligt.

Jag har varit med och navigerat Bahnhof under både IT-kraschen och finansbubblan. Bahnhof har alltid gått stärkt ur olika kriser. Bredband är nästan alltid de sista man stänger ner.

Men ekonomiskt är jag ödmjuk för att det kan uppstå ett sämre läge längre fram. Om effekterna av pandemin blir väldigt långdragna, och de ekonomiska hjulen i omvärlden helt slutar att snurra, då kommer vi att drabbas av kundförluster och vikande försäljning. Vi är inte immuna mot alla effekter av viruset. Men vi är bättre ute än många andra.

Just nu lägger vi allt krut på att hjälpa företag att uppgradera sitt bredband, beställa distanstjänster och att tillse att privatpersoner och bostadsrättsföreningar får de snabbaste bredbandstjänsterna som finns på marknaden. Men vi har också en rad nya tjänster som vi räknar med att rulla ut de närmaste månaderna.

Jag vill avsluta med några ord om vår kundtjänst. Just nu arbetar vi på distans, där stora delar av medarbetarna jobbar från sin bostad, och inte från arbetsplatserna i Borlänge och Umeå.

Växel och videochat är helt styrda för distansarbete. Det här är de tjänster vi trimmat in i stor skala, och som vi erbjuder till alla företagskunder som själva på ett säkert sätt vill kunna sträcka ut intranät till medarbetarnas bostad.

Det är lätt att avhumanisera all teknik och bortse från att det faktiskt finns en mänsklig dimension i det vi gör. Tekniken står i människans tjänst, inte tvärtom. Och ibland är det rentav viktigast att bara vara människa.

Våra medarbetare vill ge värme och empati för alla de hundratusentals av Bahnhofs kunder som på olika sätt är drabbade av pandemin. Samtalen med kundtjänst är många gånger en ventil som gör det lite lättare för många människor att bättre klara en jobbig vardag.

Det finns en social dimension i kundtjänsts arbete, som ligger bortom bara ren teknisk support. Nu låter det kanske väl högtidligt, men vi kör som vanligt med rak kommunikation, skarp humor och rätt mycket glimt i ögat. Men mest av allt en stor portion djävlar anamma!

Kort sagt "Keep Calm and Carry On!"

Jon Karlung, verkställande direktör

Täby den fjärde maj 2020

 

Finansiell situation

Kassaflöde och finansiell situation

Kassaflödet för det första kvartalet 2020 är -45,5 Mkr (+11,2 Mkr). Den sista mars är likvida medel i Bahnhof 260,5 Mkr (293,7 Mkr). Finansiella skulder i form av finansiell leasing uppgår för kvartalet till 2,0 Mkr (5,7 Mkr).

Kassaflödet från verksamheten är i grunden mycket starkt, men påverkas negativt under kvartalet av förvärvet av aktier i Elementica (med totalt -67,8 Mkr). Elementica är efter kvartalets slut i praktiken ett helägt dotterbolag till Bahnhof AB, med undantag från en liten restpost aktier som kommer att bli föremål för tvångsinlösen.

Bahnhof har under första kvartalet 2020 därmed investerat totalt 79,3 Mkr (23,3 Mkr). Investeringarna avser förvärvet av aktier i Elementica samt uppgraderingar av Bahnhofs nät och teknikplattformar på olika orter i Sverige.

Den sista mars 2020 är immateriella anläggningstillgångar i Bahnhofkoncernen 71,4 Mkr varav 35,4 Mkr goodwill. Motsvarande siffror förra året är 58,1 Mkr varav 42,3 Mkr goodwill.

De immateriella anläggningstillgångarna härrör sig främst till internetoperatören Tyfon som förvärvades i juni 2015. I tillgångarna ingår tomträtten fastigheten "Starkströmmen 1", som förvärvades år 2019 för 21,3 Mkr. Bahnhof har en konservativ syn på immateriella tillgångar, vilket innebär att vi gör avskrivningar.

Moderbolag i Bahnhofkoncernen är Bahnhof AB (publ) med organisationsnummer 556519–9493 och säte i Stockholm. Bahnhof AB (publ) har ett svenskt dotterbolag, Elementica Data Center Construction AB (556715-9495). Bahnhof har dessutom ett portugisiskt dotterbolag Bahnhof Unipessoal LDA (PT 509519636). Dessutom finns det ett norskt dotterbolag, Bahnhof AS (986 108 351). Alla bolag är helägda dotterbolag förutom Elementica som (per den sista mars 2019) ägs till 99,52 procent av Bahnhof AB.

Bahnhof tillämpar årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).

Ledning och styrelse

För att förstärka bolagets ekonomistyrning har Bahnhof under det första kvartalet rekryterat en ny CFO. Det är Fredrik Isaksson som tillträdde jobbet i början av mars. Fredrik har bland annat tidigare under ett antal år arbetat som CFO inom Bonnier och mediatjänsten CMORE.

Fredrik bidrar med tung ekonomikompetens, men har dessutom erfarenhet av systemutveckling. Han har ett jordnära "hands on" perspektiv, som passar ett entreprenörmässigt operativt bolag som Bahnhof.

Nicklas Paulson har valt att lämna Bahnhofs styrelse, mot bakgrund av andra engagemang i investmentbolaget Öresund. Bahnhof minskar därmed styrelsens storlek till totalt fem personer, vilket också var det antal Bahnhof haft under mer än tio år. Formellt avgår Nicklas i samband med bolagsstämman den 12 maj. Bahnhof kommer att avvakta med eventuellt inval av ny styrelsemedlem så länge coronakrisen pågår.

Utdelning

Årets utdelning föreslås vara 60 öre per aktie (motsvarande 65 Mkr). Utdelningen äger rum i maj med avstämningsdag 14 maj.

 

För fulständig rapport se PDF eller besök Bahnhofs hemsida.
 

Bahnhof
010-510 00 00
info@bahnhof.se

Läs mer hos Cision
Read more about Bahnhof AB