Press release from Companies

Published: 2020-05-05 11:27:13

Recyctec Holding AB: Bolagets status i Covid-19-tider

Styrelsen för Recyctec vill uppdatera marknaden med följande statusuppdatering gällande situationen i Recyctec.

Covid-19 utbrottet och myndigheternas ansträngningar att begränsa spridningen har även påverkat Recyctecs interna och externa förhållanden.

Den tillfälliga ledningen från Altavida kvarstår i Norge och har inte haft möjlighet att resa till Sverige och Jönköping. Detta har därför ersatts av en tillfällig utvidgad ledningsgrupp bestående av ordförande Andreas Cederborg, styrelseledamot Robert Wahren, Ragnhild och Bjørn Skjævestad från Altavida (i Norge), Ronny Green, Gunilla Dirnberger, Alina Hulterskog och Heléne Bergwall från administrationen. Detta garanterar alla ledningsfunktioner och aktiviteter i företaget framöver.

Dessutom har stränga infektionsåtgärder införts i anläggningen i Jönköping, som följer myndigheternas råd. Vi har inrättat separata team, vilket innebär att produktionen inte kommer att stanna om någon blir sjuk eller måste vara i karantän.

Vi upplever en tillfällig nedgång i efterfrågan och pris för återvunnen teknisk glykol på marknaden. Vi har därför beslutat att minska produktionen av dessa produkter för en tid framöver och därmed temporärt att införa korttidsarbete i fabriken. Det innebär att vi kommer i den närmaste framtiden att fokusera främst på produktion och försäljning av EarthCare, där vi nu i dessa Covid-19 tider också uppnår tillfredsställande marginaler. Vi förväntar oss att nedgången i marknaden för teknisk glykol kommer att vara av tillfällig karaktär och att vi kommer att vara i full produktion igen under tredje kvartalet 2020.

Vi har ansökt om och beviljats uppskov med offentliga avgifter och skatter för det första kvartalet. Detta, förutom den genomförda emissionen och lån från ledande befattningshavare och styrelseledamöter, säkerställer likviditet framöver.

Vi har också ansökt om medel från Almi för att täcka Covid-19 underskott i framtiden. Detta har beviljats och bolaget har stärkt sin likviditet i denna del med 1,5 MSEK.

Vi upplever ett stort och växande intresse för vårt koncept och våra återvunna glykolprodukter med potentiella kunder och partners. Covid-19 har dock lett till att försäljningen tar längre tid än normalt. Sedan Q4-rapporten lämnades har vi identifierat och påbörjat samarbete med ledande distributörer och stora kemikalieföretag. Vi upplever också goda framsteg i samarbeten med plaståtervinningsprojekt. Dessa projekt har tillsammans en stor värdepotential. Vi kommer att informera marknaden med dessa projekt när de blivit mer konkreta.

För vidareutvecklingen av Recyctec är det centralt att bolaget investerar i tidigare aviserade rengöringssteg för att kunna ta emot och rena all använd glykol på den norska och svenska marknaden samt ökad kapacitet för att uppnå skalfördelar och lönsamhet i Jönköping. Dessa åtgärder, förutom ökat fokus på EarthCare, ger god tillväxt och leder till god lönsamhet.

För att kunna genomföra ovanstående har styrelsen beslutat att söka en finansiell rådgivare för hjälp med att finansiera ovanstående initiativ. I detta sammanhang kommer vi att överväga flera modeller inklusive lån, olika slags emissioner, samarbete med strategiska eller industriella investerare samt kombinationer av dessa. Målet är att ha detta klart i slutet av augusti 2020. Vi kommer att hålla marknaden informerad om framstegen med detta arbete.

Andreas Cederborg

Styrelseordförande

andreas@cederb.org / 070 480 00 89

Miljöteknik- och Ideonföretaget Recyctec Holding AB:s affärsidé är att effektivt och med en unik samt miljövänlig metod förädla använd glykol till att åter bli en industriell produkt. Recyctec är medlem i Cleantech Inn Sweden.

Läs mer hos Cision
Read more about Recyctec Holding AB