Press release from Companies

Published: 2021-05-21 14:00:00

EQL Pharma AB: Mellozzan (melatonin) täcks av högkostnadsskyddet

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har idag beslutat att Mellozzan (melatonin) tabletter 0,5mg, 1mg, 2mg, 3mg, 4mg, 5mg ska ingå i läkemedelsförmånen (högkostnadsskyddet) med begränsning till indikationen ”Insomni hos barn och ungdomar 6 - 17 år med ADHD där sömnhygienåtgärder har varit otillräckliga”.

5-7% av barn och ungdomar i Sverige har ADHD enligt Socialstyrelsen, och förekomsten av sömnsvårigheter (insomni) är mycket hög, upp till 80%, bland dessa. ”Följden blir en ond cirkel där brist på sömn förstärker ADHD symtomen dagtid vilket i sin tur negativt påverkar insomning på kvällen. Inte bara barnet, utan även föräldrar och övriga familjemedlemmar upplever försämrad livskvalitet p g a detta visar studier” säger Christer Fåhraeus, VD på EQL Pharma. ”Melatonin, som är den verksamma substansen i Mellozzan, är även ett kroppseget hormon och klassas idag som det enda tillåtna läkemedlet för dessa barn. Men det är viktigt att de inte tar en större dos än vad som behövs, vilket är anledningen till att vi erbjuder 6 olika styrkor”

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Christer Fåhraeus
VD EQL Pharma AB (publ)

Telefon: +46 (0) 705 – 60 90 00
E-post: christer.fahraeus@eqlpharma.com
Hemsida: www.eqlpharma.com

EQL Pharma AB (publ) i korthet
EQL Pharma AB är specialiserat på att utveckla och sälja generika, det vill säga läkemedel som är medicinskt likvärdiga med originalläkemedel. Bolaget har för närvarande uppåt 20 nisch-generika (dvs generika med begränsad konkurrens bortsett från originalläkemedlet) godkända på de nordiska marknaderna. I tillägg till dessa finns en betydande pipeline av ytterligare nisch-generika för lansering 2021 och framåt. Verksamheten är för närvarande helt inriktad på receptbelagda läkemedel, inklusive sjukhusprodukter, i Norden och på utvalda europeiska marknader. EQL Pharma AB bedriver sin verksamhet i Lund och är noterat på Spotlight Stock Market. EQL Pharma AB bedriver ett omfattande utvecklingsarbete i samarbete med ledande kontraktstillverkare och större läkemedelsbolag i bland annat EU och Asien.

Läs mer hos Cision
Read more about EQL Pharma AB