Reports

Published: 2024-02-23 08:45:00

PolarCool: Bokslutskommuniké 2023

PolarCool AB (publ.) publicerar bokslutskommuniké för 2023.

 

Finansiell översikt och nyckeltal

 

 

 

VD Erik Andersson kommenterar kvartalet

 

2023 blev ett intensivt år för PolarCool och vår etablering av PolarCap® System i Europa. Vi tog stora steg framåt både marknadsmässigt och regulatoriskt. Vi ser nu goda möjligheter att successivt öka försäljningen under 2024.

 

När jag ser tillbaka på 2023 kan jag glädjas över att det strategiska arbetet vi genomfört för att introducera en ny behandlingsmetod för hjärnskakning burit frukt. Redan från början var vår övertygelse att den medicinska acceptansen för behandlingen är central för att introducera PolarCap® System till den medicinska professionen kopplad till Europas stora idrottsklubbar. Att på rätt sätt förmedla information och förståelse kring den vetenskapliga bakgrunden och behandlingen är avgörande för att erhålla de medicinska beslutsfattarnas acceptans. Genom ett idogt och långsiktigt arbete har vi nu placerat PolarCap på agendan hos flera stora idrottsorganisationer såsom World Rugby och FIFA. Deras stöd är avgörande för att snabbare nå ut till ännu fler individuella klubbar och ligor.

 

Bästa kvartalet hittills vad gäller antalet nya avtal

Det fjärde kvartalet var det hittills klart bästa vad gäller antalet nya tecknade avtal; vi tecknade sammanlagt 18 avtal med nya klubbar för användandet av PolarCap® System. Och vi ser att nya storlag tillkommer på våra prioriterade marknader. Under 2023 har vi haft framgångar i flera av våra prioriterade professionella ligor där nu en majoritet av lagen tillhandahåller PolarCap® System. Det gäller bland annat den tyska högstaligan i ishockey och den franska rugby-ligan Top 14. I takt med att fler namnkunniga klubbar börjar använda PolarCap® System ökar uppmärksamheten och intresset från andra potentiella kunder. Tillsammans med den starka kliniska evidensen för behandlingen skapar det möjligheter till fortsatt momentum.

 

”Det fjärde kvartalet var det hittills klart bästa vad gäller antalet nya tecknade avtal”

 

Ligaavtal med internationella rugbyligan United Rugby Championship

I december kunde vi äntligen berätta att vi kommit i mål gällande ett ligaavtal med den internationella rugbyligan United Rugby Championship (URC). Inledningsvis omfattar avtalet fem lag, med ambitionen att inkludera hela ligan. Bakgrunden är en 7 månader lång dialog med URC:s medicinska chefsrådgivare, Dr Michael Dunlop. Han har tillsammans med de övriga medicinska rådgivarna för länderna som ingår i URC (Irland, Skottland, Wales, Italien och Sydafrika) gått igenom den vetenskapliga evidensen för hyperthermi, hjärnskakningar och PolarCap® System. URC är tongivande inom internationell rugby, att de nu väljer att inleda en introduktion av behandlingen är en mycket betydande affärsmässig framgång för Bolaget och för PolarCap® System som behandlingsmetod.

 

Regulatoriska milstolpar uppnådda – MDR godkännande för PolarCap® System

Under det fjärde kvartalet uppnådde Bolaget de regulatoriskt hittills största och viktigaste milstolparna. PolarCool har nu ett ISO 13485:2016-certifikat för vårt kvalitetssystem samt ett MDR 2017/745-certifikat för produkten PolarCap® System.

 

I och med erhållandet av certifikaten avslutades det tidigare samarbetsavtalet med BrainCool och PolarCap® System kommer framgent att tillverkas och säljas under PolarCools egna kvalitetsledningssystem (QMS). Bolaget har under 2023 investerat i en egen QA-organisation som möjliggör för Bolaget att själva vara legal tillverkare av nya produkter som sätts på marknaden.

 

Att vi nu har vårt eget kvalitetsledningssystem innebär i ett första steg en väsentlig kostnadsbesparing, men det ger också potential för framtida intäkter. PolarCool kan vara en attraktiv samarbetspartner för andra bolag i behov av en lösning för certifiering av produkter.

 

PolarCap® presenterades på internationella motorsportsförbundets läkarmöte i Lyon

Motorsportmarknaden är en potentiell stor framtida marknad för PolarCool med betydande ekonomiska resurser. I mitten av februari i år närvarade PolarCool på det internationella motorsportförbundets stora läkarmöte i Lyon. Förbundets chefsläkare Dr David Mcmanus hade bjudit in PolarCool för att presentera PolarCap® System och resultatet från den 5-åriga vetenskapliga studien för representanter för de olika grenarna inom motorsport.

 

Fortsatta ekonomiska utmaningar

Vi har inte nått upp till vår målsättning att ha minst 100 system på marknaden under 2023 utan behövt förskjuta fram det i tid. Anledningen är att beslutsprocesserna visat sig längre än vi inledningsvis förväntade.

 

Vid årsskiftet hade vi drygt 60 system ute på marknaden. Den förbättrade tillväxten under det fjärde kvartalet har fortsatt i början av året. Redan under inledningen av 2024 har vi kunnat berätta om ytterligare 7 sålda system. Jag förväntar att vi uppnår vår tidigare uppsatta målsättning under 2024. Under 2023 har genomfört tre emissioner om sammanlagt 12,7 MSEK före emissionskostnader (2,6 MSEK) som bidragit till att finansiera verksamheten. Det lägre antalet uthyrda system än prognostiserat har dock resulterat i att vi tittar på ytterligare finansieringslösningar vid sidan av det 5,0 MSEK som förväntas i maj i samband med inlösen av de utgivna teckningsoptionerna.

 

Med många pågående kunddialoger ser vi en stor långsiktig potential för ökad försäljning på lång sikt. Framgångarna under det fjärde kvartalet på flera nyckelmarknader förväntas generera ökat intresse och fler försäljningar och en positiv ringar-på-vattnet-effekt där andra klubbar uppmärksammar våra framgångar. Med en stark pipeline, intensifierade försäljningsinsatser och ett successivt tillskott av nya klubbar strävar vi efter att accelerera försäljningen under 2024.

 

Sammantaget ser vi att den ökade marknadsetableringen innebär att fler och fler får upp ögonen för PolarCap® System och möjligheten att lösa hjärnskakningsproblematiken inom idrotten. Med de stora antalet kunddialoger samt den positiva respons vi får från användande klubbar ser vi fram emot ett spännande 2024.

 

Erik Andersson, Vd PolarCool

 

 

Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

 

PolarCool växer inom fransk topprugby – Aviron Bayonnais tecknar avtal

PolarCool fortsätter etableringen inom professionell rugby genom ett 2-årigt avtal med det franska Top14 laget Aviron Bayonnais.

 

PolarCool erhåller ISO 13485;2016 certifikat

Bolagets uppnår en av årets viktigaste milstolpar i och med erhållandet av ISO:13485:2016 certifikat för Bolagets kvalitetsledningssystem.

 

PolarCool erhåller MDR godkännande för PolarCap® System

Bolaget erhåller MDR 2017/745 godkännande för Bolagets produkt PolarCap® System. Godkännandet möjliggör för PolarCool att vara legal tillverkare för produkten.

 

Rugbygiganten Stade Français Paris förlänger sitt avtal för PolarCap® System

PolarCool förlänger avtalet med den franska rugbygiganten Stade Français Paris. Rugbyklubben har under de senaste två säsonger inkluderat PolarCap® System i sina rutiner för hjärnskakningar med positiva erfarenheter.

 

PolarCools emission framgångsrik - tillförs 4,0 MSEK

Bolaget meddelar utfallet i den företrädesemission av units som beslutades av styrelsen den 10 augusti 2023. Företrädesemissionen tecknades till cirka 4,0 MSEK, motsvarande en teckningsgrad om cirka 80%.

 

PolarCool växer framgångsrikt inom fransk topprugby – Section Paloise Béarn Pyrénées tecknar avtal

Bolaget utökar framgångsrikt närvaron inom fransk professionell rugby genom att teckna avtal med Top14 rugbylaget Section Paloise Béarn Pyrénées för användning av PolarCap® System.

 

PolarCool AB (publ.) beslutar om riktad kvittningsemission om 150 000 SEK

PolarCool beslutar att genomföra en riktad kvittningsemission om 150 000 SEK.

 

PolarCool förlänger avtal med Wales fotbollsförbund för PolarCap® System

Bolaget har framgångsrikt förlängt avtalet med Football Association of Wales (FAW). Det walesiska fotbollsförbundet har under det senaste årets inkluderat behandling med PolarCap® System i sina hjärnskakningsrutiner.

 

PolarCools tar hem två strategiska avtal inom tysk toppishockey

PolarCool fortsätter etablera PolarCap® System på den tyska hockeymarknaden genom att teckna avtal med de tyska storklubbarna ERC Ingolstadt och Straubing Tigers.

 

SHL-klubbar tecknar individuella avtal med PolarCool

PolarCool fortsätter att ha ett starkt fäste inom Svenska Hockeyligan (SHL) där bolaget tecknat nya avtal med Färjestad BK, Skellefteå AIK, Örebro Hockey, Leksands IF, Modo Hockey och HV71.

 

PolarCools framgångar fortsätter inom schweizisk ishockey – HC Ajoie tecknar avtal

PolarCool fortsätter etableringen av PolarCap® System inom europeisk toppishockey. Bolaget har tecknat ett tvåårigt avtal med det schweiziska ishockeylaget HC Ajoie för användning av PolarCap® System.

 

PolarCool tar hem ytterligare rugbyavtal med Top 14-gigant

PolarCool fortsätter framgångsrikt växa inom fransk topprugby genom avtal med Top14 laget ASM Clermont Auvergne. Avtalet är en i raden av flera under perioden som tecknats med rugbylag i samma liga.

 

PolarCools framgångar fortsätter inom tysk ishockey – Kölner Haie tecknar avtal

PolarCool tecknar ett 3-årigt avtal med den tyska toppklubben Kölner Haie för användningen av PolarCap® System.

 

Avslutningsavtal tecknat mellan PolarCool AB och BrainCool AB – årlig kostnad om 2 MSEK upphör

PolarCool tecknar ett avslutningsavtal med BrainCool AB (publ.). Avtalet bekräftar att PolarCools medicintekniska produkt PolarCap® System framgent kommer att kunna tillverkas och säljas under PolarCools egna kvalitetsledningssystem (QMS) och att tidigare samarbetsavtal har avslutats enligt plan.

 

PolarCool växer i HockeyEttan – Forshaga IF tecknar avtal

PolarCool tecknar avtal med Forshaga IF för användning av PolarCap® System.

 

PolarCool fortsätter etableringen inom tysk ishockey – Augsburger Panther tecknar avtal

PolarCool fortsätter växa snabbt inom tysk hockey. Bolaget har tecknat avtal med Augsburger Panther som spelare i den tyska högsta ligan DEL.

 

Momentum för PolarCool inom fransk rugby – US Oyonnax sjunde franska storklubb som tecknar avtal

PolarCool fortsätter växa inom fransk rugby. Top14-klubben US Oyonnax blir den sjunde storklubben i ligan som tecknar avtal.

 

PolarCap® används nu av hälften av lagen i tyska ishockeyligan DEL

PolarCool tecknar avtal med Nürnberg Ice Tigers som spelare i den tyska högstaligan DEL. Bolaget har nu avtal med 7 av 14 ishockeyklubbar i den ligan.

 

PolarCool inleder samarbete med chefsläkare inom tysk handboll

PolarCool inleder ett samarbete med den tyska läkaren Philip Lübke. Samarbetet rör introduktionen av PolarCap® System inom tysk handboll. I ett första steg kommer behandlingen att göras tillgänglig för det tyska storlaget THW Kiel, där Dr Lübke är medicinskt ansvarig.

 

PolarCool tecknar avtal med det schweiziska handbollsförbundet för användning av PolarCap®

PolarCool tecknar avtal med det schweiziska handbollsförbundet. Avtalet innebär att PolarCap® System kommer att tillhandahållas det schweiziska herrlandslaget under handbolls-EM i Tyskland.

 

PolarCool tecknar avtal med internationella rugbyligan United Rugby Championship för introduktion av PolarCap®

PolarCool ingår ligaavtal med den internationella rugbyligan, United Rugby Championship (URC). Avtalet syftar till att introducera PolarCap® System i fem lag i olika länder under den nu pågående säsongen. Därefter är ambitionen att genomföra en vetenskaplig studie med samtliga 16 lag under säsongen 2024/2025.

 

PolarCool stärker sin finansiella ställning genom brygglån om 1,8 MSEK med konverteringsrätt

I syfte att intensifiera pågående försäljningsarbete och strategiska affärsutvecklingsinitiativ har styrelsen för PolarCool beslutat om att uppta ett brygglån om totalt 1,8 MSEK med konverteringsrätt.

 

 

Väsentliga händelser efter periodens utgång

 

PolarCool fortsätter växa inom tysk ishockey

Bolaget växer ytterligare inom tysk ishockey genom avtal med Schwenninger Wild Wings som spelare i den högsta ishockeyligan DEL. I och med avtalet använder nu 8 av 14 lag PolarCap® System.

 

PolarCool tecknar sitt första Rugby League-avtal med Leeds Rhinos

Bolaget tecknar avtal med engelska Rugby League-klubben Leeds Rhinos, för användningen av PolarCap® System. Avtalet markerar ett viktigt genombrott för PolarCool inom sporten Rugby League, en variant av traditionell rugby.

 

PolarCool förlänger avtal med IF Björklöven för PolarCap® System

Bolaget förlänger avtalet med IF Björklöven med ytterligare två år. Ishockeyklubben som spelar i HockeyAllsvenskan har inkluderat behandling med PolarCap® System i sina rutiner kring hjärnskakningar sedan 2020.

 

PolarCool tecknar första rugbyavtalet i den franska andra divisionen

PolarCool tecknar bolagets första avtal i den franska andradivisionen där Provence Rugby blir första klubb i den ligan att inkludera PolarCap® i sina rutiner kring hjärnskakningar. 

 

PolarCool växer i schweizisk ishockey – HC Thurgau tecknar avtal

Bolaget fortsätter växa inom schweizisk hockey där HC Thurgau tecknar avtal för användningen av PolarCap® System. Laget spelar i den schweiziska andradivisionen Swiss League.

 

PolarCool tecknar strategiskt avtal med kliniken Neurovision Sport and Performance

Bolaget har ingått ett strategiskt partnerskap med den franskbaserade kliniken Neurovision Sport and Performance. Kliniken är specialiserad på att utvärdera och behandla idrottsrelaterade hjärnskakningar.

 

PolarCool finalist på Sports Technology Awards

Bolagets produkt PolarCap® System är en av finalisterna i Sports Technology Awards, en välrenommerad plattform för att uppmärksamma och belysa tekniska framsteg inom sport. PolarCap® System är nominerad i kategorin Sports an Exercise Medical.

 

PolarCool inbjudna att presentera PolarCap® vid Fédération Internationale de Motocyclism (FIM) Congress i Lyon

Medicinteknikbolaget PolarCool AB (publ.) har bjudits in till FIM Medical Summit and Congress den 17:e och 18:e februari 2024 i Frankrike. Bolagets vd, Erik Andersson, kommer att presentera PolarCap® System för kongressen under två dagar.

 

PolarCool tecknar första ishockeyavtalet i Österrike med EC Klagenfurter AC

Bolaget fortsätter att bredda närvaron inom europeisk ishockey och tecknar det första avtalet i Österrikes högsta liga – Win2Day Ice Hockey League. Eishockey Club Klagenfurter AC inkluderar nu PolarCap® System i sina rutiner för att hantera hjärnskakningar.

 

PolarCool tecknar avtal med Cardiff Rugby som ansluter till introduktionen av PolarCap® i United Rugby Championship

Bolaget har tecknat avtal med Cardiff Rugby som därmed adderas i det introducerande ligaavtalet med den internationella rugbyligan, United Rugby Championship (URC).

 

För mer information

Erik Andersson –  VD PolarCool AB (publ.)  
+46 - 738 60 57 00     
E-mail: erik.andersson@polarcool.se

 

 

Hela bokslutskommunikén finns tillgänglig på Bolagets hemsida (https://www.polarcool.se) och som bilaga i detta pressmeddelande.

 

Om PolarCool AB (publ.)

PolarCool AB (publ.) är ett medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer produkter inom idrottsmedicin. Bolaget fokuserar på behandling av hjärnskakning och upprepade huvudkollisioner. PolarCool AB (publ.) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market.

Läs mer hos Cision
Read more about PolarCool