Published: 10/16/2019 3:11:56 PM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about AcuCort AB: Acucort överraskade över gårdagens negativa studieresultat - vd

Life science-bolaget Acucort fick i går negativa resultat från sin andra av totalt två bioekvivalensstudier som krävdes för att få läkemedelskandidaten Isicort registrerad i USA. Beskedet fick bolagets aktie att rasa nära 30 procent och aktien fortsätter ned 7,8 procent under onsdagen.

Vad innebär gårdagens besked, är en USA-lansering körd nu?

- Nej, det finns inte underlag för att säga det, säger bolagets vd Mats Lindfors till Finwire.

Acucort har tidigare rapporterat om positiva resultat från den första av de två studierna för registrering i USA, samt från den bioekvivalensstudie som ligger till grund för bolagets inskickade ansökan om marknadsgodkännande i Sverige.

Är ni förvånade över att studien inte föll väl ut?

- Ja, vi blev väldigt överraskade. Det fanns inget i de andra studierna som antydde att vi låg på gränsen till att visa bioekvivalens, säger Acucort-toppen.

Bolaget kommer nu att gå igenom studieresultaten för att hitta en förklaring på vad som gick fel. Att fortsätta med registreringen med enbart den första studien är en möjlighet, men inte den väg bolaget vill gå, enligt Mats Lindfors.

- Det kan man om man är beredd att ta diskussionen med myndigheten om varför studien inte visade bioekvivalens och de kommer troligen då yrka på en annan label än vad vi är ute efter, säger han och tillägger:

- Det är inte vårt mål. Vi vill uppnå en så bra situation som möjligt.

Mats Lindfors kan i dagsläget inte säga om det blir aktuellt med en ny bioekvivalensstudie men säger att det generellt inte skulle ta så lång tid att genomföra en ny studie.

- Själva studien tar inte så lång tid att göra. Däremot är det mycket processer kring studien som att ta fram protokoll, få fram godkännanden från etikkommittéer och myndigheter och ta in patienter som tar tid, säger han och tillägger:

- Från A till Ö handlar det kanske om ett halvår, men det är inte säkert att det är den vägen vi går.

Bolaget genomförde en företrädesemission i september och fick då in drygt 41 miljoner kronor som skulle användas för att kommersialisera Isicort. På frågan om hur reaktionen från aktiemarknaden varit efter beskedet svarar vd:

- Det är klart att det uppstått en del frågor och det finns såklart en besvikelse. Men jag tycker ändå att tonen har varit att det är tråkiga nyheter men att aktieägare följer upp med frågor.

Read more about AcuCort AB