Published: 5/26/2020 8:47:03 AM

This is a news from the Finwire news agency Disclaimer


Finwire about NeoDynamics AB: Neodynamics redovisar som planerat ingen omsättning och små förändringar av resultatet

Medicinteknikbolaget Neodynamics redovisar som planerat ingen omsättning och små förändringar av sitt resultat.

Rörelseresultatet blev -5,7 miljoner kronor (-4,2). Resultatet före och efter skatt var -7,2 miljoner kronor (-4,1). Resultat per aktie hamnade på -0,41 kronor (-0,27).

"NeoDynamics har som planerat inlett året med att -slutföra utvecklingen av biopsisystemet NeoNavia. Under det andra halvåret kommer fokus att skifta till lanseringen av NeoNavia biopsisystem för användning inom diagnostik av bröstcancer", skriver vd Anna Eriksrud i en kommentar.

Coronakrisen har precis som för många andra bolag varit negativt.

"Utbrottet av covid-19 har som för många andra påverkat NeoDynamics negativt, framför allt genom att komplicera logistiken i produktionen, göra besök på sjukhus omöjliga och genom att försena de kliniska studier som pågår. Trots rådande läge har bolaget en klar fördel av att ha en mycket långsiktigt utformad lanserings- och försäljningsstrategi som bygger på långvariga kontakter med studie- och referenskliniker", uppger Eriksrud.

Neodynamics-chefen uppger att krisen skapat en mindre försening av biopsinålar, ett problem som man nu kommit tillrätta med. Kostnaderna för utveckling blev dock något högre än plan.

Den andra konsekvensen av pandemin är att de studier som bedrivs i Europa försenas till följd av färre bröstcancerpatienter på sjukhusen samt att en del kliniker tvingats omprioritera resurser och senarelägga planerade studier.

"Vi ser för närvarande en ljusning då exempelvis det engelska sjukvårdssystemet NHS nyligen klargjorde i ett pressmeddelande att de vill att cancerdiagnostik och vård återöppnas i slutet av juni månad. De svenska myndigheterna följde efter med ett liknande budskap. Det anses att en adekvat diagnos tidigt i sjukdomsförloppet, kan rädda liv. Därför är cancerområdet prioriterat när covid-19 stängda aktiviteter öppnar igen", uppger Eriksrud.

Neodynamics arbetar vidare med sin amerikanska ansökan och den kommer att skickas in under hösten.

Bolaget för också en aktiv dialog med parter inför sin lansering.

"Som jag berättat tidigare har vi en aktiv dialog med många kliniker för att förbereda lanseringen av NeoNavia i Europa i höst. Trots att inga besök har kunnat genomföras under pandemin har bolaget fått flera referens- och träningscentra på plats. Dessa kommer att fungera som stöd för de kliniker som börjar använda NeoNavia för första gången när den kommersiella produkten lanseras", skriver Anna Eriksrud.




Neodynamics, Mkr Q1-2020 Q1-2019
Nettoomsättning 0,0 0,0
Rörelseresultat -5,7 -4,2
Resultat före skatt -7,2 -4,1
Nettoresultat -7,2 -4,1
Resultat per aktie, kronor -0,41 -0,27

Read more about NeoDynamics AB