Press release from Companies

Published: 2019-01-21 14:13:22

BrainCool AB: BrainCool AB (publ) erhåller en genombrottsorder på RhinoChill™ för patienter som behandlas på kranskärlsröntgenlabb ("Cardiac Cath lab")

BrainCool har erhållit en genombrottsorder på RhinoChill™ från ett universitetssjukhus i Darmstadt, Tyskland. Universitetssjukhuset har genomfört en snabb klinisk utvärdering av RhinoChill™ för patienter som drabbats av hjärtstopp efter en hjärtinfarkt och som genomgår ballongsprängning på avdelningar för kranskärlsröntgen (eller “cardiac cath lab”). Utvärderingen kommer att resultera i en vetenskaplig publikation inom ett nytt segment för BrainCool.

Kliniken har nu lagt en order på systemet och etablerar behandlingsformen med en för BrainCool återkommande intäkt per patient om 750 euro. I Tyskland finns cirka 500 avdelningar för kranskärlsröntgen (”cardio cath lab”) med en potential om minst 20 – 30 patienter per år och avdelning. Försäljningsstrategin för sjukhusmarknaden i Tyskland är nu att etablera RhinoChill™ på akutmottagning samt på kranskärlsröntgen (”cath lab”) och BrainCool™ System på intensivvårdsavdelningar (”IVA eller engelska intensive care units, ICU”). Förutom den kliniska fördelen med att koppla samman produkterna, ser BrainCool dessutom fördelar med att det ofta är olika budgetar för akuten och IVA.

VD Martin Waleij kommenterar;

-          Fastän Princess-studien ännu inte publicerats i sin helhet finns det ett stort intresse kring rönen som presenterades vid American Heart Meeting i höstas. Uppmärksamheten har redan inneburit ett antal nya möjligheter för BrainCool, varav kranskärlsröntgen för att skydda hjärtat är ett nytt mycket intressant område.

BrainCools övergripande vision har från starten varit klar och enkel: Bolaget ska bidra till att kyla patienter så snabbt som möjligt. Inom en rad områden är det en klar fördel med tidig nedkylning, framför allt när kylning startas redan under hjärtlungräddning och före reperfusion (innebär att blodflödet återställs) av hjärta och hjärna. Nedkylning vid kranskärlsröntgen ger därför en möjlighet att nå skyddande temperatur i hjärtat redan innan blodflödet i kranskälen återställs med ballongsprängning, utöver att nedkylningen skyddar hjärnan.  

BrainCool driver även studier på att kyla patienter som fått stroke och genomgår trombektomi (avlägsnande av propp i hjärnan). Detta är ytterligare ett område som öppnas för BrainCool genom att med RhinoChill™ då kan erbjuda en tidig och hjärnskyddande kylbehandling innan blodproppen som orsakat stroken avlägsnas på neuroröntgenavdelningen (“neurological cath lab“).  

Ordern från universitetssjukhuset i Darmstad, som är en följd av en framgångsrik och snabbt genomförd klinisk utvärdering (utan kostnad för BrainCool), blir startpunkten för att etablera produkten inom de ca 500 ”cardiac cath labs” i Tyskland.

-          För att underlätta lansering inom detta segment kommer tio system att lånas ut initialt för att snabbt etablera behandlingsformen. I samband med förvärvet av RhinoChill™ har vi ett betydande lager av kylsystem med lågt förvärvsvärde. Lagret kommer användas som ett verktyg att etablera löpande intäkter per patient. Målet är att inom 18 – 24 månader nå en marknadspenetration på 15-20 procent med en årlig intäkt om 10 – 15 mkr. Dessutom finns det potential till ytterligare intäkter vid försäljning av BrainCool™ System till intensivvårdsavdelningar då vi kan sälja ett behandlingspaket med kylning genom hela vårdkedjan, säger Martin Waleij. 

-          Etableringen på cardiac cath lab kommer understödja etablering tidigare i kedjan på akuten och ambulans samt senare på intensivårdsavdelningar.

Denna information är sådan information som BrainCool AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 januari 2019. 


r mer information

Martin Waleij - VD                                                                 
+46 - 733 -93 70 76                                                                                          
E-post: martin.waleij@braincool.se


Om BrainCool AB (publ)

BrainCool AB (publ) är ett innovativt medicinteknikföretag som utvecklar, marknadsför och säljer ledande medicinska kylningssystem för indikationer och områden med betydande medicinska mervärden inom sjukvården. Bolaget fokuserar på två affärsområden, Brain Cooling och Pain Management. BrainCool AB (publ) har sitt säte i Lund. Aktien är noterad på Spotlight Stock Market.

Läs mer hos Cision
Read more about BrainCool AB