Reports

Published: 2020-05-27 09:30:06

Prebona AB: Delårsrapport Q1 2020

Delårsrapport Q1 2020 Prebona AB (publ)

Rapportperiod 1 januari – 31 mars 2020 koncernen

• Rörelsens intäkter uppgick till 2 048 073 (874 959) SEK

• Nettoomsättningen uppgick till 1 319 700 (539 711) SEK

• Resultat efter finansiella poster uppgick till -765 432 (-1 952 738) SEK

• Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -1 520 927 (-2 199 977) SEK

• Resultat per aktie uppgick till -0,04 (-0,11) SEK

• Antal aktier vid periodens utgång är 21 410 143 st. (17 880 753 st.)

Väsentliga händelser under rapportperioden

  • Prebona skriver exklusivt, globalt samarbetsavtal med Syngenta Flowers, ett av världens största bolag inom jordbrukssektorn
  • Prebona genomför en riktad nyemission om 3 MSEK för att kunna skynda på produktlansering av Prebona Disinfect och kunna bättre stödja samarbetet med Syngenta som beräknas kräva ytterligare resurser.
  • Prebona erhåller goda resultat från djurstudier med sin substans Prebona AgSol som är effektivt mot antibiotikaresistenta bakterier
  • Ballingslöv lanserar Prebona OdorControl inom sin Care-serie
  • Biesterfeld Spezialchemie påbörjar marknadsarbetet som leder till ett stort antal utvecklingsprojekt på den tyska marknaden och erhåller sina första, mindre beställningar från Kroatien och Tjeckien
  • Scandinavian Non-Woven lanserar Pads mot otrevliga odörer med vår OdorControl formulering som bas         

Väsentliga händelser efter rapportperioden

  • Prebona får ett flertal order på desinfektionsmedel från tre nya återförsäljare i Sverige
  • Samarbetet med Syngenta Flowers mynnar ut i ett antal konkreta utvecklingsprojekt
  • Prebona genomför en mindre riktad emission genom kvittning av lån
  • Prebona får order på desinfektionsmedel från ny återförsäljare i Norge
  • Prebona inleder samarbete med OptiFreeze AB (publ) avseende möjligheter att förlänga livslängden på blommor och växter
  • Prebona erhåller den världsledande miljöcertifieringen Bluesign

Kort om Prebona AB (publ)

Prebona är ett nano- och ytteknikbolag som levererar miljömässiga produkter med överlägsen funktion inom affärsområdena AirCare, SurfaceCare, AgriCare samt HealthCare). Bolagets produkter bygger på Prebonas patenterade teknologi, Prebona CompoTech, som medger att Prebonas kunder kan tillgodose viktiga behov på ett kostnadseffektivt och miljömässigt sätt. Prebona vill bli en globalt ledande leverantör av funktionella material och ytbeläggningar för specifika användningar inom industrier som representerar stort värde och god tillväxt. Prebona HealthCare AB är ett helägt dotterbolag för att utveckla lösningar baserade på Prebonas teknologi inom HealthCare, bland annat substans mot antibiotikaresistens. Prebona Inc. är ett helägt dotterbolag för att utveckla marknaden för Prebonas produkter i USA. Prebona AB (publ) (PREBON) är listat på Spotlight Stockmarket. För mer information se www.prebona.com. 

VD-ord

Nu börjar vi få resultat för våra ansträngningar! 

Flerårsöversikten för Q1, 2017 till 2019, visar en tydlig trend med en nettoförsäljning som under kvartalet ökade med 144% till 1,32 miljoner kr. Samtidigt har vi lyckats sänka de fasta kostnaderna med 12% jämfört med första kvartalet 2019 vilket ger oss ett betydligt bättre resultat före skatt under perioden. Vi har en hälsosam bruttomarginal på tillverkade produkter om ca 70%. Vi kommer att redovisa ytterligare kraftig tillväxt under Q2-2020 då en stor del av våra order och utleveranser kom efter slutet av Q1.

Den starka försäljningstrenden som startade i slutet av mars har fortsatt i april och maj. Det är i huvudsak från försäljning av det nyligen lanserade desinfektionsmedlet Prebona Disinfect. Den första produktionen och leveransen skedde under mars månad till tre nya återförsäljare på den svenska marknaden. Efter kvartalets utgång har vi även tecknat avtal med en norsk återförsäljare och för dessutom lovande förhandlingar med ett antal kunder utanför Norden. 

Inom affärsområdet AirCare har vi under kvartalet tecknat avtal och levererat mindre initiala order av Prebona OdorControl till våra nya distributörer Ballingslöv och Scandinavian Nonwoven. Kökstillverkaren Ballingslöv har lanserat Prebona OdorControl inom sin Care-serie med rengörings- och skötselprodukter för att eliminera dålig lukt inom olika områden såsom kök och andra utrymmen där lukt är ett problem. Scandinavian Nonwoven kommer att producera och sälja antiluktdukar till sina egna distributörer i Sverige och internationellt. Produkten antiluktdukar har i tester och praktisk användning visat sig vara mycket effektiv för att långtidsverkande eliminera störande lukter bl a i bostäder, garderober, kylskåp, väskor, badrum, bilar, husvagnar, etc. Vi fortsätter även att bearbeta den internationella marknaden med Prebona OdorControl och har ett antal löpande tester som påbörjats under slutet av kvartalet med ledande industriföretag i framförallt Tyskland.

Inom affärsområdet SurfaceCare har framförallt intresset för olika typer av ytbehandlingar som skyddar mot virus och bakterier ökat starkt under den senaste tiden. Vi har sedan tidigare utvecklat produkter som kan skydda olika typer av material, allt från betongytor till textilier med mycket god effekt och under lång tid. Ett av Prebonas större samarbetsprojekt inom SurfaceCare, LH Accelerator har dock blivit framflyttat till hösten på grund av den pågående pandemin. LH Accelerator är ett affärs- och utvecklingssamarbete mellan tre av världens största bolag inom konstruktion och material, LafargeHolcim, China Construction and Communication Company (CCCC) samt Sika. Syftet är att lyfta fram framtidens material- och konstruktionslösningar och att deltagande bolag ska bli en leverantör eller partner till något av de tre bolagen. Jag bedömer potentialen som mycket stor inom affärsområdet SurfaceCare.

Inom affärsområdet HealthCare fortsätter vi framförallt att arbeta med och genomföra studier av bolagets antimikrobiella substans, AgSol, i samarbete med Uppsala Universitet och Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM). Vi har under våren erhållit väldigt goda resultat avseende den antibakteriella effekten av AgSol på egen hand i In-Vivo modeller. Sedan tidigare har vi mycket goda In-Vitro resultat mot antibiotikaresistenta bakterier i kombination med befintliga antibiotika. Det är ett mycket spännande projekt som ligger helt rätt i tiden med tanke på de ökande problemen med antibiotikaresistenta bakterier.

Inom det nya affärsområdet AgriCare drivs utvecklingen främst av samarbetet med två nya samarbetspartners, Syngenta Flowers och Optifreeze. Distributionsavtalet med Syngenta avser alla Prebonas befintliga produkter samt de som genereras genom samarbetet avseende jordbruksområdet över hela världen. Jag bedömer dessa avtal som en strategiskt viktig plattform för att kommersialisera vår funktionella och miljövänliga teknik inom jordbrukssektorn globalt. Min bedömning är att några av dessa utvecklingsprojekt kommer att börja generera intäkter under 2020. 

Inom produktion har ett intensivt arbete resulterat i att vi har kunnat effektiviserat och ökat produktionskapaciteten markant under kvartalet. Jag bedömer att det nu finns tillfredsställande produktionskapacitet med mycket hög kvalitet för den närmsta tiden. Vid snabbt stigande efterfrågan kan vi öka produktionen ytterligare på ett mycket kostnadseffektivt vis.

Vi har också arbetat hårt med olika typer av tester och miljöcertifieringar. Dessa skapar en ökad potential för våra återförsäljare att kunna sälja våra produkter. Nu under maj erhöll vi miljöcertifieringen Bluesign avseende produkten Prebona OdorControl där vi sedan tidigare har erhållit OEKOTEX. Miljöcertifieringen Bluesign är den ledande globala certifieringen av produkter inom textilindustrin.

År 2020 har med andra ord börjat bra och vi har kommit in i en positiv försäljningstrend och jag bedömer att denna trend kommer att fortsätta under året och att det även kommer att generera en god resultatutveckling. Under den rådande, globala Covid-19 krisen hamnar alla bolag i en situation där man måste bedöma framtidsutsikterna på nytt. I vårt fall, kan vi sammanfatta kund- och marknadsreaktioner som överlag positiva och vi ser framtiden med fortsatt stor tillförsikt. Behovet av teknologisk förändring genom sökandet efter nya, miljövänligare lösningar har redan ökat och kommer i min bedömning att öka signifikant efter Corona krisen. 

Internationellt har man definitivt fått upp ögonen för vår teknologi och genom våra samarbetspartners Biesterfeld och Syngenta Flowers har ett antal stora kund- och utvecklingsprojekt initierats. Jag vill uttryckligen poängtera att det inte bara handlar om vårt desinfektionsmedel utan om vår teknologi på bred front. 

Patrik Bernstein, VD Prebona AB (publ.)

Kommentar till resultatet och finansiering

Försäljningen ökade till 1,3 miljoner kr vilket gav en tillväxt om 144 % samtidigt som de fasta kostnaderna minskade med 12 % jämfört med första kvartalet föregående årBolaget har en mycket god bruttomarginal på tillverkade produkter om ca 70%. Den starka försäljningstrenden som startade i slutet av mars har fortsatt i april och maj med stark försäljning och fortsatt hög bruttomarginal.

Under kvartalet har en riktad emission om 3 mkr genomförts. I emissionen ingår en option som kan tillföra bolaget ytterligare 1,8 mkr från juni 2020. Efter verksamhetsårets utgång har ett lån om två miljoner kronor kvittats mot aktier.

Den underliggande orderingången fortsätter att vara positiv och bolagets pipeline av affärsmöjligheter har stärkts betydligt tack vare ett den nyligen lanserade produkten Prebona Disinfect samt de strategiska distributionsavtalen framförallt i Centraleuropa. Dessutom bearbetas potentiella kunder utanför Europa. Det är bolagets bedömning att tillgängliga likvida medel tillsammans med bekräftade åtaganden är tillräckliga för att finansiera verksamheten under 12 månader. Dessutom drivs verksamheten kostnadseffektivt med stor andel provisionsbaserad ersättning där det är möjligt. En mer offensiv strategi kan föranleda en kapitalanskaffning.

Aktien

Prebona AB (publ) noterades den 17 december 2015 på AktieTorget (nuvarande Spotlight).

Antal aktier

Vid periodens utgång har Prebona AB (publ) 21 410 143 stycken utestående aktier.

Ägarförhållanden i %

Christian och Jessica Östberg                                                                            32,80                             

Bo T Förvaltning                                                                                                   7,10

S-Bolagen AB                                                                                                        5,70

Claes De Geer                                                                                                      5,30

Tagehus Holding AB                                                                                             4,85

Gerhard Dal                                                                                                          3,95

Lars-Ove Sandberg                                                                                             3,20

Avanza Pension                                                                                                   3,35

Rcm Engineering                                                                                                  3,05

Small Particle Technology Gbg                                                                            3,00

Principer för rapportens upprättande

Delårsrapporten har upprättats enligt samma redovisningsprinciper som i bolagets senaste årsredovisning, det vill säga enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3). 

Kommande rapporttillfällen

Prebona AB (publ) lämnar Q2-rapport 2020-08-29

Denna delårsrapport har inte varit föremål för översiktlig granskning av bolagets revisor. 

Stockholm 2020-05-27

Verkställande direktören på uppdrag av styrelsen i Prebona AB (publ) 

Läs mer hos Cision
Read more about Prebona AB