Press release from Companies

Published: 2023-02-10 09:16:17

Zoomability Int AB: Zoomability och Fritidsbanken samverkar

Under 2023 kommer Zoomability låna ut två av sin terränggående elrullstol Zoom Uphill till några av landets Fritidsbanker. Syftet är att rullstolsburna ska få möjlighet att testa dem gratis, och därmed få en mer aktiv fritid och även komma ut i naturen.

Fritidsbanken Sverige är en ideell organisation som samlar in sport- och friluftsprylar, för att sedan låna ut dem gratis. Utrustningen är återanvända produkter som skänks av privatpersoner, företag och organisationer.

Den första Fritidsbanken öppnade januari 2013, och det finns nu en bra bit över 100 st runt om i landet. Lokala fritidsbanker finansieras i 90 procent av kommuner. Det är den lokala huvudmannen som ansvarar för att deras fritidsbank har medel till personal, lokalhyra och övriga omkostnader. Läs mer här https://www.fritidsbanken.se/

Zoomability har nu ingått ett avtal med Fritidsbanken Sverige där vi lånar ut två Zoom Uphill under 1-2 månader till fem olika Fritidsbanker under 2023. Vi börjar med Karlstad 22 mars i samband med konferensen Idrott och hälsa, och skickar dem sedan vidare till Sigtuna, Motala och Mora för att avsluta i Borlänge oktober-november.

Genom medel från Allmänna Arvsfonden satsar Fritidsbanken på att få in anpassad utrustning för personer med funktionsnedsättning. I Myndigheten för delaktighets undersökningspanel Rivkraft ställde Fritidsbanken frågor 2021. Undersökningen visade tydligt att det som personer med funktionsnedsättning saknade mest, när det gäller hjälpmedel för att komma ut i naturen, var terränganpassade rullstolar eller elrullstolar.

Under året kommer vi kontinuerligt att utvärdera hur utlåningen fungerar och för att se vilka effekter det har för låntagarna. Faller detta väl ut kanske kommunerna eller någon fond/stiftelse kan köpa in Zoomar och ställa ut dem till låns som en del av det ordinarie sortimentet.

För mer information kontakta 
VD Pehr-Johan Fager
pj@zoomability.com

0709-203961
 

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC (såsom konkurrenterna Permobil, Otto Bock och Pride) och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Läs mer hos Cision
Read more about Zoomability Int AB