Press release from Companies

Published: 2023-05-16 08:14:22

Zoomability Int AB: Zoomability Int AB - Rapport Q1-2023

VD kommentar Q1 2023

Första kvartatal gav bara en marginellt högre försäljning än 2022. Det inger dock ingen större oro då vi märker en klart ökad efterfrågan redan i mars, vilken har accentuerats i april och maj. Glädjande är också att det negativa rörelseresultatet minskade betydligt till -1,87 MSEK mot - 3,17 MSEK, eller 0,38 kr per aktie mot 0,63 kr Q1-2022.

Vår nya satsning på USA började också ta form med flera nya återförsäljare via det nätverk som McCabe har i USA. När vår nya ansvariga för marknad och sälj, Mathias Lewén, besökte USA under sluter av april och början av maj, var det med stor optimism och tillförsikt han rapporterade om de möjligheter som finns. Vårt mål är nu att i år ha minst 15-20 ÅF och under 2024 en i varje delstat.

Nya distributörer har också kontrakterats i Belgien och Nederländerna, samt Hongkong i april. Och i Italien fortsätter man sin storsatsning på olika event. Nu senast tillsammans med Swarowski optik och ett fågelskådarevent med fem Zoomar. Vi ser också med spänning fram emot utvecklingen i Norge nu när vi är klara med EN12184 (Elrullstolsdirektivet). Leveranserna av en norsk Zoom-variant kommer dock inte ske innan Q3.

Utvecklingen av återförsäljarnätverket ger oss en betydligt större möjlighet till ökad marknadsnärvaro, som nu när pandemin är över kommer kunna utnyttjas till fullo.

Förstärkningen inom marknad och sälj med Mathias Lewén, som förutom Nordamerika också ansvarar för övriga säljkanaler i världen, har varit ett mycket viktigt tillskott för att nu kunna ta till vara på de möjligheter vi har. Detta då vi nu genomfört det mesta vad gäller uppbyggnaden av vårt strukturkapital inom inköp, produktion och kvalitet.

Viktigt är dock det arbete vi startat i maj för att registrera Zoom Uphill hos FDA i USA då det möjliggör ännu snabbare expansion genom att det går lättare att få statsfinansiering av Zoomar till våra kunder. Vår avklarade test hos RISE gällande EN12184 gör sannolikt registreringen enklare.

Det viktigaste just nu är att kunna garantera rörelsekapital så vi verkligen kan ta oss an de möjligheter vi har. Det lån från Almi på 2,5 miljoner vi fick godkänt i april är ett steg i detta liksom inlösen av TO2 som ska ske 1-14 juni. Maximalt kan det ge oss ca 2,7 miljoner, vilket skulle kunna ta oss vidare till årets slut. Men för att verkligen kunna ta tillvara på de möjligheter som nu finns skulle det behövas mer kapital för att på så vis snabbare komma upp i de säljvolymer som genererar svarta siffror. Det gäller dels för ökade marknadsinsatser, dels för snabbare anskaffning av komponenter.  

Vid TO2 så behövs två optioner för att få köpa en aktie för lägst 2 kr och högst 3,5 kr. Priset beräknas till 70 % av snittkursen mätt under de senaste 10 handelsdagarna innan 1 juni. Med den kurs vi har idag skulle det innebära en lösenkurs på 2 kr per aktie. Det kan tyckas högt om kursen skulle vara lägre, men alla pengar från de aktier som tecknas tillfaller Zoomability och behövs för att kunna fortsätta bygget av ett stor och lönsamt företag.

Jag vill slutligen åter påminna alla om att vi har en mycket konkurrenskraftig produkt på en stor och växande världsmarknad. Vi har investerat en hel del i att bygga upp processer, uppfylla nödvändiga regulatoriska krav och stärka organisation för att ta till vara på de möjligheterna. Men för att kunna realisera dem fullt ut kommer det behövas mer rörelsekapital.

Jag ser med stor optimism fram emot resterande del av året för att kunna hjälpa fler rullstolsburna personer till en ökad frihet, och att kommande år kunna ge en bra avkastning åt våra aktieägare på investerat kapital. 

Pehr-Johan Fager
VD Zoomability Int AB

(Läs hela rapporten i bifogad bilaga)
 

För mer information kontakta:
Pehr-Johan Fager, VD
pj@zoomability.se
0709-203961

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC, från tillverkare som Permobil, Sunrise och Invacare, och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Zoom Uphill® är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel enligt MDR 2017/745 och testad enligt rullstoldirektivet EN12184.

Läs mer hos Cision
Read more about Zoomability Int AB